– Jeg ber regjeringen bruke tida til å tenke seg godt om og ikke foreslå den radikale utvidelsen av fri abort som Kjerkol varslet. Det vil svekke rettsvernet til det ufødte liv dramatisk, sier KrF-leder Olaug Bollestad.

Den nå avgåtte helseministeren Ingvild Kjerkol (Ap) gikk inn for å utvide grensen for selvbestemt abort til uke 18. Men det er splid om dette i regjeringen. Senterpartiets partiprogram går inn for å beholde dagens grense på 12 uker.

Utsatt til høsten

I et intervju med TV 2 onsdag opplyste statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at forslaget til ny abortlov først blir lagt fram etter sommeren, ikke før, slik han tidligere har opplyst.

– Det er ikke realistisk å få den vedtatt i Stortinget før sommeren. Fristen for saker som skal behandles i Stortinget før sommeren var egentlig ved påske, sier og Kjerkols etterfølger, Jan Christian Vestre (Ap) til TV 2.

– Vi skal gjøre den så ryddig og skikkelig som mulig, uten å rushe noe gjennom. Da tar vi oss tiden som trengs. Noen uker fra eller til er ikke det viktige, legger han til.

Det er Bollestad fornøyd med.

– Jeg er glad regjeringen avlyser en hastebehandling av abortloven, selv om jeg mener det egentlig bare skulle mangle. En slik behandling ville vært respektløst både overfor de som har skrevet høringssvar og ikke minst overfor saken.

Venstre skuffet

Stortingsrepresentant Ingvild W. Thorsvik fra Venstre er på sin side skuffet.

– Abortloven er overmoden for reform og det er absolutt ingen grunn til å dra dette ut i tid, sier stortingsrepresentanten i en kommentar sendt til NTB.

Hun påpeker at det vil bli flere kvinner som må gjennom nemndbehandling i påvente av den nye loven.